Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

ruige nachten daarna rust

topspeed record van Fred

topspeed record van Fred tijdens de storm

lunch met tonijnsalade van dirk

lunch met tonijnsalade van dirk

Aurora Atlantis in de windstilte na het spinnakeren

Aurora Atlantis in de windstilte na het spinnakeren

spi erbij

spi erbij na de storm

 

Dag 6: 18 mei: ruige nacht met veel buien en wind tot 39 knopen. En we zitten toch 300 mijl Z van de kern van de depressie. Top speed 17 knopen op de log (Fred, de autopilot, stuurde). Met 2 reven in het grootzeil en een puntje genua uitgerold voor de koersstabiliteit. We worden er wel moe van. In de ochtend langdurige regen. 206 mijl in 24 uur!. Overdag neemt de wind langzaam af en wordt ZW. Wij varen koers 40-45 graden, N van de koerslijn naar Horta maar kunnen niet dieper varen. Niet erg want de wind blijft links van de rhumbline beter. Mooi weer afgewisseld met flinke buien waar geen extra wind in zit. We eten hollandse pot: hamburgers met gebakken aardappeltjes en boontjes. Dirk ontpopt zich als de chef aan boord, heerlijk!. Borrel met tunel voor Dirk (5,5 vragen goed) en bier voor Pieter en Frans, mede om de dagafstand te vieren en omdat de barometer weer oploopt (we zijn om de depressie heen).
Dag 7: 19 mei: We varen de nacht in met de G-3 op de boom, stagzeil aan lij en 1 rif. In de vroege ochtend valt de wind terug. Rif eruit en gijpen, terug naar de rhumb line.Spi erop om 09:00 uur en we varen precies koers boei (Horta). Prachtig zonnig weer en de golven doven langzaam uit.Heerlijke tonijnsalade met toast als lunch, na een zoutwaterdouche op de spiegel. Binnen weer de vloer gesopt, voorste ijskastje schoongemaakt en de zeekooi aan BB opgeruimd. Kajuit weer op orde. De control unit van de stuurautomaat houdt ermee op, gelukkig hebben we de afstandsbediening als tweede bedieningsunit, dus Fred gaat gewoon door met zijn werk
Dag 8: 20 mei: De hele nacht en dag erna op de motor nadat we in de avond ervoor om 22:00 de spi streken omdat de wind volgens voorspelling helemaal wegviel. In de ochtend de mooiste Aurora Oceanis ooit gezien en op de foto gezet. Overdag body dip in de oceaan, water gemaakt (200 liter), brood gebakken, G-3 verwisseld voor G-1 en boot weer gepoetst incl. de ijskast in de kombuis en douche/WC. Ook nog gelezen en geslapen. En het dieselzeil doet zijn werk op 1400 toeren.. Vandaag ook 2 keer een school dolfijnen om de boot gehad.

 

2 Reacties

 1. Frank Jasper

  Hallo Frans, Dirk en Pieter,

  De oversteek is wel spierballenwerk kennelijk. Nooit meer Friese meren of Loosdrecht?
  Ga door met deze fantastische ervaring, we genieten op afstand mee.

  Met hartelijke groet,
  Frank

  23 mei 2014 om 10:21

 2. Jan Willem Heukensfeldt Jansen

  Frans, Dirk en Pieter,

  Dank voor het mooie verhaal, zodat we jullie voortgang en ervaringen goed kunnen volgen. Als gevolg van de wisselende wind veel zeilwisselingen als ik het zo lees en gelukkig nog de afstandsbediening (wees daar maar heel zuinig op..). Eergisteren Marleen hier te eten gehad en met haar onze reis aan de hand van foto’s en overig materiaal doorgenomen. Heel gezellig. Alhoewel het vaste weekmenu van Marleen op het traject BVI – Bermuda, hoogtepunten op de dag vormden, doen jullie jezelf ook niets tekort zo te zien. Houd het nog even vol en blijf genieten van ieder moment!

  Hartelijke groet,

  Jan Willem

  22 mei 2014 om 21:02

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s