Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

2 dagen rollen en snelheid maken

downwind met stagfok aan lij en G-3 op de boom

downwind met stagfok aan lij en G-3 op de boom

 

16-05: In de ochtend de grootzeilval geklaard. Bij het reven gisteren merkten we dat het zeil niet verder omhoog wilde toen er spanning op de val kwam. Ook strijken lukte niet gemakkeijk. Het bleek de kraanlijn te zijn, die om de val gedraaid zat (bij opruimen van de loopplank gebeurd). Opluchting! We zeilen nog steeds koers 108 naar ons waypoint 30N en 55W, opdracht van Mads…De wind neemt wat toe tot 20-22 knopen en draait langzaam N (was NO), dus beter bezeilde koers. Vervelende swell van O dus het is maar goed dat we niet hoog aan de wind hoeven te varen nu. In de nacht gaat de wind naar NNW
17-05: We scheuren er vandoor!. De wind draait langzaam NW en verder W en neemt toe tot 25 knopen. De boom erin en G3 aan BB uitzetten. De stagfok aan SB erbij en 2 reven in het grootzeil en we maken steeds meer dan 9 knopen op de log. Vervelende swell van opzij (N) dus niet te surfen, jammer. In de avond strijken we de stagfok om voorbereid te zijn op een nacht met meer wind. De voorspelling is 25-30 knopen en buien. Gelukkig is het niet koud. We eten heerlijke pasta met reepjes minute steak en tomatensuas met verse champignons; als goede Italiaanse gewoonte een mooie verse sla vooraf.Pieter kookt voortreffelijk op een rollend schip.

 

2 Reacties

 1. dancker

  Ha Frans,
  Leuk dat er zo actief verslag wordt geleverd!
  Klinkt weer als een gave tocht hoor met veel hard zeilen, zelfs het snelheidsrecord is aan diggelen; 17knots!
  Passen jullie wel op; was net een naar bericht hier op het nieuws dat de Cheeki Rafiki en haar 4-koppige bemanning wordt vermist (waarschijnlijk al sinds vrijdag)…

  Take care en ik kijk uit naar de volgende updates!

  19 mei 2014 om 16:53

 2. Kees Doets

  Hi Frans, Pieter en Dirk,

  Ten eerste: goed te horen dat er een goede kok aan boord is. Voel ik mij wat minder schuldig dat ik niet mee vaar met jullie naar de Acores.

  Zie dat jullie nog zo’n 1000 mijl te gaan hebben, en ook dat jullie richting een samenvloeiend hoog aan het varen zijn, dus dat de korte broeken weer aan kunnen en waarschijnlijk ook de motor af en toe aan moet om voortgang te maken, maar dat de duogen dus omhooggeklapt kan blijven. Al met al moet het wel lukken om vóór Hemelvaart in Horta aan te komen.

  Heel veel succes met de rest van de reis.

  Kees

  19 mei 2014 om 15:38

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s