Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Eerste dagen van de oversteek, varen zuidelijk om depressie heen

Fred vestigt een nieuw snelheidrecord

Fred vestigt een nieuw snelheidrecord

Dirk en Pieter beloven dat de schipper niet hoeft te koken....

Dirk en Pieter beloven dat de schipper niet hoeft te koken….

Hallo allemaal,

 

We zitten nu in de kajuit; het regent pijpenstelen en we varen de depressie uit; even bijkomen na 2 dagen alert zijn. Vannacht was het de hardste wind (tot 38 knopen). Nieuw record: 17 knopen boatspeed (eigenlijk iets te hard…. daarna G3 bijna ingerold).

Een terugblik op de eerste dagen van de oversteek:

13-05: Dag 1. We besluiten na de skippersmeeting en de douane-uitklaring los te gooien. 17 uur eerder dan de echte start maar dat voorkomt dat we tegenwind krijgen. We zeilen rustig de nacht in met 8-10 knopen van schuin achter, G1 op de boom. Geen golven dus goed inslingeren. We eten een kant en klaar maaltijd die Dirk had samengesteld bij de supermarkt. Erg goed.

 

14-05: Dag 2:  In de nacht neemt de bewolking toe, de wind blijft constant. In de ochtend de spi erop totdat een bui de wind tegen ons laat draaien. Met G1 aan de wind verder (was voorspeld). Motor 1 uur bij daarna zeilen we weer.

 

15-05: Dag 3. De hele nacht ZO gevaren, hoog aan de wind, naar het waypoint dat Mads (onze Noorse weerrouteerder) ons had opgegeven om de depressie voor ons te omzeilen.. Overdag neemt de wind iets toe maar blijft O, dus hoog aan de wind. De swell wordt vervelender. Dirk en Pieter voelen zich niet jofel maar gelukkig niet echt zeeziek. Hoewel: Dirk moet een paar keer aan lij blaffen….. (We repareren 2 karren van de zeillatten van het grootzeil, die waren losgegaan van het zeil. Dat was op de heenreis ook bij 1 gebeurd dus we wisten direct wat en hoe dit te verhelpen. De duogen werkt de hele dag door en de accu’s raken helemaal vol.

Dit is het eerste verslag van de terugreis, wordt vervolgd….

2 Reacties

 1. Bas

  Heren,

  Spannende trip vooralsnog. Veel sterkte en suc6 met het vervolg van de oversteek.

  Zeilgroet,

  Bas

  18 mei 2014 om 23:58

 2. Mariette

  goede reis en tot op de azoren

  18 mei 2014 om 17:52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s