Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Ventspils en Kuldiga: de verschillen zijn groot in Kurland (West-Letland)

In Ventspils zijn we 2 dagen gebleven vanwege de harde westenwind. Dag 1 met de bus naar het centrum en het middeleeuwse kasteel bekeken dat ook hier mooi gerestaureerd is en een collectie over de historie van Kurland heeft. Verder is het stadje mooi groen en schoon met prima onderhouden straten, maar zie je dat de mensen het over het algemeen niet makkelijk hebben. Vreselijke sovjet-flats in de buitenwijken, die soms op instorten lijken te staan maar wel bewoond zijn. Winkels zijn uiterst mager voorzien voor onze begrippen. Zoals gezegd is de jachthaven ook een onderdeel van deze uitzichtloosheid: vervallen kade en havengebouw, elke dag een andere havenmeester die allemaal 1 dag werken om hun staatspensioentje aan te vullen, maar wel erg vriendelijk zijn en je overal bij helpen. We gingen zelfs diesel halen in de stad met de auto en met jerrycans van een van hen.

De tweede dag met de bus naar Kuldiga, een oud stadje in het binnenland. De bus is prima geregeld, rijdt op tijd maar de wegen zijn nog slecht. Onderweg blijkt dat je de bus ook kan laten stoppen waar jij wilt, ook als daar geen halte is. We zien veel oudere mensen die onderweg instappen en in het bos grote zakken bosbessen en paddestoelen hebben geplukt, duidelijk als aanvulling op hun etensvoorraad. Veel van hen zien er armoedig uit.

Het plaatsje Kuldiga is mooi, heeft de breedste waterval van Europa (met weliswaar een klein verval) en een bijzondere oude bakstenen brug daar vlakbij. Oude huisjes, soms mooi en soms wat vervallen en ook hier zie je dat de investeringen primair door de overheid worden gedaan: mooie nieuwe straten en trottoirs. De mensen zelf zijn duidelijk nog meer bezig met overleven dan met vooruitkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s