Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Naar de Aeolische eilanden

Van Palermo is het ca. 55 mijl naar Alicudi, het dichtstbijzijnde eiland van deze groep. We varen door naar Filicudi, 10 mijl verder.

De foto hierboven is van Alicudi, een uitgedoofde vulkaan, bijna zoals een kind hem zou tekenen.

De Aeolische eilanden doen hun naam vandaag, 26 juli, geen eer aan, het is de hele dag windstil. Odysseus kreeg hier ooit van Aeolus de zak met winden mee, die hij niet mocht openen. Dat heeft hij geweten! Zijn bemanning maakte nieuwsgierig de zak open toen ze bijna Ithaka bereikt hadden en door de plotseling opstekende stormen werden ze zo van hun koers weggezet dat ze, meen ik, pas jaren later weer in de buurt kwamen.

De Aeolische eilanden zijn dus al heel lang berucht om onvoorspelbare winden. Dat weten we nu beter van te voren door de goede weerberichten op apps, o.a. Predictwind en meteoconsult marine.

Als we aankomen, ligt de waterboot Antonello er ook. Kennelijk is er op dit eiland geen drinkwater uit bronnen. Hij ligt de hele nacht te pompen en vertrekt pas om 07:00 uur de volgende ochtend.

27 juli: We zullen hier wel een paar dagen blijven want vandaag is het oostenwind, morgen en overmorgen wordt het harde westenwind. Dan lig je hier goed beschut in een baai achter de uitgedoofde vulkaan, bij een klein dorpje met een strandje, 2 winkels en 1 bar en 1 hotel. Geen straf.

Hieronder een foto langs het strandje, een ochtendsfeerfoto met zicht op het volgende eiland Lipari, een van het dorp vanaf de boot en een van de veerboot, die vlak achter ons draait om aan te leggen m.b.v. zijn anker voor en 2 lijnen achter. De laatste is van de waterboot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s