Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

23 juli: Feest in Monemvasia, ofwel: Zo verslaat men de Turken

23 juli: Nietsvermoedend zeilen we naar Monemvasia, dat om de derde punt van de Peleponesos ligt. We ronden kaap Male, waar het goed kan spoken. Maar voor ons is het rustig, wel vreemde draaiwinden en wat vlagen. Dus met de motor en 2 reven in het grootzeil eromheen. Daarna weinig wind op de laatste 15 mijl naar Monemvasia. Dit is een oude vesting op een schiereilandje, dat wat aan Syracuse doet denken als je op de kaart kijkt. Maar in werkelijkheid is het behoorlijk verschillend. We gaan het verkennen.

aankomst bij Monemvasia (de rots aan SB), ook wel het Gibraltar van het Oosten genoemd

Aankomst bij Monemvasia (de rots aan SB), ook wel het Gibraltar van het Oosten genoemd

vanaf de terrassen van Monemvasia kijk je mooi over het water naar de haven

vanaf de terrassen van Monemvasia kijk je mooi over het water naar de haven

Onderweg lezen we dat 23 juli de grote feestdag is in Monemvasia. Er wordt dan gevierd, dat dit het eerste plekje op de Peleponesos was, wat bevrijd werd van de Turken (in 1821, 4 jaar eerder dan bijvoorbeeld Pylos). Het feest bestaat uit een imitatie zeeslag met veel rode lichten en knallen en rook op het water voor de haven. We liggen eerste rang en zien ook de afsluiting waarin een echt bootje in de brand wordt gezet, met veel knallen en vuurwerk. Gelukkig blijkt het bootje de volgende dag weer netjes op een trailer naast de haven te staan….

Oorlog met de Turken: het is 1821!

Oorlog met de Turken: het is 1821! klik ook op de link hieronder voor het filmpje

we liggen eerste rang en dineren tijdens de show op ons voordek

we liggen eerste rang en dineren tijdens de show op ons voordek

We worden daarna getrakteerd op veel live muziek en vuurwerk tot diep in de nacht. Gelukkig besluit onze buurman, waar we langszij liggen, zijn vertrek de volgende ochtend uit te stellen tot negen uur…

Die dag doen we de was en maken we de boot schoon van buiten. Er is hier namelijk zomaar een kraan voor onze waterslang, een ongekende luxe in een haven in Griekenland! Maar ja, je betaalt ook geen of nauwelijks havengeld. We zien de grootste schildpad ooit, die hier rustig de haven rondpeddelt en dan weer vertrekt. Jammer genoeg is het niet gelukt om hem te fotograferen

2 Reacties

 1. arnold linnewiel

  Ik geniet van jullie verhalen !
  Nog heel veel plezier, en een behouden vaartšŸ˜€
  Vriendelijke groet,
  Arnold Linnewiel

  24 juli 2016 om 18:35

  • Beste Arnold,
   Wat leuk dat je ons zo volgt! We zullen, zoals je wel zult bergrijpen, niet bij jouw huis in de buurt komen dit jaar!
   Groeten, Marleen en Frans

   27 juli 2016 om 20:50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s