Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

twee weken op de Aurora als vakantiehuis

We blijven vanaf 1 tot en met 13 november in de haven van Marina di Ragusa en we vermaken ons uitstekend. Na een paar wisselvallige dagen met onweer wordt het rustig najaarsweer. Dat betekent hier “weinig wind, blauwe lucht en overdag 22-23 graden” overdag en  ’s-Nachts lekker koel. We willen niet meer weg….

de marina..

de marina..

P1060305

we fietsen naar een natuurgebied 4 km buiten de marina

we fietsen naar een natuurgebied 4 km buiten de marina

P1060301 P1060299 P1060298

alle crews hebben wel een stel fietsjes, de haven is namelijk nogal groot

alle crews hebben wel een stel fietsjes, de haven is namelijk nogal groot

P1060355

BBQ van de boat-crews

BBQ van de boat-crews

 

 

 

BBQ door de mannen van de marina

BBQ door de mannen van de marina

We gaan een dagje met de bus naar Ragusa (30km in het binnenland) en huren ook een dag een auto, waarmee we het middeleeuwse kanteel van Donnafugata, dat sinds 1300 altijd familiebezit is geweest tot het in 1982 verkocht is aan de gemeente. De film “I Vicere” (The Viceroys) is hier opgenomen in 2007. Ook kopen we echte ambachtelijke kaas in het boerderijtje dat gewoon aan de ingang van het kasteel staat.

kasteel Donnafugata

kasteel Donnafugata

kaasboertje bij de kasteel-oprit

kaasboertje bij de kasteel-oprit

 

Daarna rijden we naar de baroksteden Modica en Scicli, die beide helemaal opnieuw zijn opgebouwd na een aardbeving in 1693, net zoals Ragusa en Noto. Veel cultuur dus. In Modica ontdekken we naast veel kerken ook de originele manier van chocolade-productie, die hier door de Spanjaarden is geïntroduceerd toen zij Sicilië beheersten: De cacaoboter wordt niet gesmolten maar lauw verwarmd en vaak gemengd met natuurlijke verse ingrediënten als vanille, gember, kaneel, zeezout e.d. De smaak is geweldig en de chocola is veel “korreliger” dan wij kennen omdat de suiker door de lagere temperatuur niet helemaal gesmolten is bij de bereiding. Weer iets geleerd….

1 van de kathedralen van Modica

1 van de kathedralen van Modica

daar komt het woord "chocolade" dus vandaan

daar komt het woord “chocolade” dus vandaan

oude chocolaterie in Modica

oude chocolaterie in Modica

Zicht op Modica vanaf de bovenstad

Zicht op Modica vanaf de bovenstad

We maken afspraken voor het voorjaar om de boot op het droge te zetten, zo nodig te antifoulen en de seal van de saildrive te vervangen. Ook bestellen we bij de lokale zeilmaker een nieuwe zeilhuik. Ook hier een goede professionele aanpak dus we hebben er wel vertrouwen in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s