Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Syracuse, leuke en mooie oude stad

28 juli: Na de motorservice varen we om 12 uur weg. Op naar Syracuse dat maar 20 mijl verderop ligt. De stad Catania laten we dus liggen en bewaren we wel voor een volgende keer.

We varen naar Syracuse waar we aanleggen in een wat eenvoudige maar gezellige kleine jachthaven. Je loopt direct de oude stad in. Tigerlily ligt er ook en we praten even gezellig over ons beider ervaringen.

Syracuse is een van de belangrijkste bolwerken van het Magna Graecia geweest en stak zelfs de stad Athene een tijd naar de kroon. De Grieken kozen deze locatie heel zorgvuldig: bijna op de zuid-oost punt van Sicilië, dus strategisch gelegen, vruchtbare grond alom, geen gevaar van de Etna meer, die te ver weg is. En natuurlijk de schitterende natuurlijk haven/baai die door een schiereiland beschermd wordt. Bovenop de Griekse stad zijn flink wat “lagen” van opeenvolgende beschavingen gebouwd, maar middenin de oude stad is nog een mooie ruïne van de tempel van Apollo en in de muren van de kathedraal zijn de Dorische zuilen van een oude Griekse tempel te zien. De oude tempel met zijn originele maatvoering is gewoon gebruikt als frame voor de kathedraal!

voor de tempelruïne van Apollo

voor de tempelruïne van Apollo

Griekse zuilen in de muur van de kathedraal in Ortigia, de oude stad

Originele Griekse zuilen als frame in de muur van de kathedraal in Ortigia, de oude stad

Syracuse met de Tigerlilly op de voorgrond

Syracuse met de Tigerlily op de voorgrond

fort bij de ingang van de haven/baai van Syracuse

fort bij de ingang van de haven/baai van Syracuse

Syracuse is ook een stad om lekker rond te dwalen over de markt en verse zwaardvis en andere lekkernijen te kopen. De sfeer is heel open en vriendelijk, wat we trouwens tot nu toe op Sicilië steeds merken. Anders dan we gedacht en gelezen hadden.

We besluiten om lekker uit eten te gaan. We eten het beste van de hele reis! In het kleine restaurant Dioniso met echt alleen Siciliaanse gerechten en wijnen. De eigenaar beslist welke wijn je krijgt als je je gerechten hebt uitgezocht en je voorkeur voor soort wijn of druif hebt verteld. We krijgen een fantastische Grillo, biologisch gemaakt. We eten als antipasta Beccafica, maar dan de “poor mans version”. Zoek dat maar eens op… Wie het weet mag het komen proeven in Naarden.

zwaardvis kopen op de markt

Spada (zwaardvis) kopen op de markt in Ortigia, de oude stad op het schiereiland

Eén reactie

  1. frans

    Syracuse bereikt na de gevaren van Scylla en Charybdis door de straat va Messina en nu In Syracuse! Thetis een dochter van Poseidon, heeft jullie ook zoals ook de Argonauten geleid. Het schip van Odysseus werd echter beroofd van zes van zijn beste mannen door Scylla.

    30 juli 2015 om 22:43

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s