Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Kerstmis in de Carieb

24 december: we hadden gedacht te barbecuen op het strand. De dag ervoor nog geprobeerd met hulp van Kenneth een paar BBQ roosters te kopen in Vieux Fort maar dat lukte niet. Ondanks zijn pogingen als “He Rastaman, help me: these people need a grill” en “respect, man”. Wij met zijn allen in zijn busje lachten maar wat maar de grillmaker (hij bestond echt) bleek gesloten.

Dat was maar goed ook want 24 en 25 december brachten een wolkbreuk zoals hier nog niet eerder vertoond op het eiland. 171mm regen op 1 dag en vreselijk onweer. En het was niet voorspeld door de plaatselijke weerservice, terwijl het in Martinique wel aangekondigd was. Gevolg: veel landslides, dorpen en bruggen bedolven onder modderstromen en 6 doden. Onder andere in de dorpen die we de dag ervoor nog bezohten! Wij wisten daar niets van en gingen uiteindelijk maar eten in de spinnakersbar (aan het strand) die bijna volliep door al het water. Toch nog gezellig. De volgende dag bleek er geen drinkwater meer op het grootste deel van het eiland beschikbaar te zijn en gingen we ons realiseren wat een ellende dit betekent voor de lokale bevolking. Maar daarvoor eerst nog een uitgebreid kerstontbijt met 11 mensen in de kajuit van de Aurora!

Achteraf wel een surrealistische ervaring om als toerist hier te zitten en van de ellende dicht om je heen bijna niets te merken.

Na de kerst werd dat anders: het vliegveld bleek getroffen door een riviertje dat buiten zijn oevers trad en daarbij de landingsbaan in een waterpoel veranderde en en passant ook nog een container over de landingsbaan meesleepte. Dat gebeurde precies op het moment dat een Virgin toestel landde, dat – wonder boven wonder – alleen schade heeft opgelopen aan het landingsgestel.

Aankomsten en vertrekken waren niet mogelijk. Eslie, Dancker, Lennard en Milou moesten 2 dagen in een appartement bij het vliegveld overnachten voor ze weg konden, Melanie zelfs 3 dagen in een resort. Gelukkig vergoed door de airline. Ernest wist wel weg te komen want zijn vlucht via Antigua ging vanaf een klein vliegveldje in het Noorden van het eiland dat niet getroffen was.

kerstontbijt op de Aurora. Buiten plenst het

kerstontbijt op de Aurora. Buiten plenst het

het strand voor de Spinnakers Bar op een mooie dag voor kerst

het strand voor de Spinnakers Bar op een mooie dag voor kerst

2 dagen voor kerst: onwetend van het noodweer dat nog zou komen....

2 dagen voor kerst: onwetend van het noodweer dat nog zou komen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s