Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Van de Oostzee naar de Noordzee door het Kieler kanaal

14 september: om half negen op weg naar de sluis in Holtenau. De oude sluizen (voor de jachten en kleinere schepen) zijn beide in restauratie dus we schutten met de grote scheepvaart mee. Het is alleen zo druk dat we 3 uur liggen te wachten voor er genoeg plek is naast 3 grote vrachtschepen voor de 12 “sportboote”. Lekker liggen wachten met wind van 20-25 knopen dwars op de sluisinvaart…

Om half één eindelijk in het kanaal. We zijn naar Gieselau gevaren, op ca 60% van de lengte van het kanaal. Daar is een zijkanaal waar je bij de sluis naar de Eider kunt liggen aan een prima steiger, zonder verdere voorzieningen. We waren hier voor het laatst met de Defender in 1987!

15 september van Gieselau naar Brunsbuttel gevaren, daar diesel volgetankt en boodschappen gedaan in de plaatselijke Edeka. Door de kleine sluis naar buiten en vervolgens recht tegen de wind in naar Cuxhaven, zoasl altijd als we hier zijn. Met stroom mee gaat dat lekker snel.

We zagen onderweg nog een heel groot containerschip (ook wel “dozenboot” genoemd in ons gezin). Voor het eerst zagen we op de AIS de lengte van een schip niet in Ft. uitgedrukt maar in Nm! 0,185 mijl lang is dit schip, zo”n 380 meter ongeveer.

We liggen nu in Cuxhaven onder de kade waar de reserveboeien worden bewaard (zie foto). Vreemd gezicht vanuit je kuip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s