Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Der Darss entlang….

9 september: Na 4 dagen Stralsund bekijken zijn we vandaag weer op weg. De westenwind is gedraaid naar zuid tot zuidoost, het is stralend weer en we hebben onze korte broeken weer aan. Vanochtend om kwart voor acht losgegooid en vanmiddag om vijf uur voeren we de haven van Kühlungsborn binnen. Een oude Oostzeebadplaats die ook in de DDR tijd populair is gebleven en daardoor nog leuke oude huizen en straten kent, maar daarbuiten (waar de jachthaven ook ligt) in de afgelopen jaren sterk uitgebreid is met moderne appartementen, die wat minder stijlvol zijn maar toch goed bij de rest passen. Op een zondagmiddag lijkt het wel op een drukke badplaats als Domburg, maar dan een stuk groter.

Om hier te komen voeren we 67 mijl, waarvan 2/3 motorzeilend vanwege de zwakke wind. We voeren de eerste 10 mijl door de Bodden tussen Rügen en het vasteland, een soort wadden zonder stroom waarin je wel heel precies de geultjes moet volgen. Daarna de “zee” op en langs het natuurgebied “der Darss”. Daar mag je niet te dicht langsvaren en er liggen 2 politieboten te kijken of je wel buiten de gele betonning blijft die daarvoor is uitgelegd. Er is ook een vluchthaven, Darsser Ort, die de enige beschutting kan geven bij harde westenwind op het hele stuk van 60 mijl. Maar deze slibt steeds dicht en vogel- en natuurliefhebbers weten steeds tegen te houden dat de haven wordt uitgebaggerd. De reddingboot kan er ook niet meer in of uit en is nu nooodgedwongen in Barhöft gestationeerd, 25 mijl naar het Oosten. Een permanente strijd tussen land- en zeenatuurliefhebbers, zo lijkt het.

Vanavond heerlijk buiten gegeten in het licht van de ondergaande zon.

2 Reacties

 1. Marjan en Joost

  Klinkt allemaal erg goed! Wel ongezellig hoor zonder onze buurtjes. Volgens mij wordt het weer tijd om richting Naarden te komen…. Morgen komt Martijn een hapje met ons eten, erg gezellig. Wij wensen jullie nog een heerlijke voortzetting van deze onvergetelijke reis en zien jullie snel weer. Dikke kus van alle Kleebladjes Xx
  PS. Lekker blijven genieten!!!

  9 september 2012 om 22:09

  • Ha Kleebladeren,
   We komen er weer aan, hoor! Zijn nu in Kiel en wachten op de aankondiging van een hogedrukgebied voor we het Kieler Kanaal doorvaren. Hier is het namelijk leuker dan in Cuxhaven als je moet wachten op de juiste wind.
   Misschien gaan we nog een paar dagen langs de wadden als de tijd het toelaat.

   Gezellig dat Martijn bij jullie kwam eten!
   Zeilersgroeten van Marleen en Frans

   11 september 2012 om 11:14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s