Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Stralsund: de Hanze herleeft

Na een nacht in Wieck zijn we op 5 september naar Stralsund gevaren, de hoofdstad van dit gebied. Lijkt meer op Riga of Tallinn dan op een stad in Duitsland. Overal mooie oude huizen uit de Hanze tijd. En mooi gerestaureerd alles. We aten gisteren in het restaurant van hotel Scheele, dat 5 oude huizen uit de 14 e eeuw omvat. Prima gegeten in leuke omgeving en alleen duitse wijnen gedronken, een verrassende rose uit het Saargebied en een mooie rode blend uit Baden Wurttemberg.

Vandaag de boot van binnen en buiten gepoetst en boodschappen doen. Even een dag niet varen is ook wel lekker.

We hebben vandaag 7 september toch Wifi! We blijven hier een paar dagen vanwege harde westenwind maar dat is prima. Vandaag onszelf verwend, Marleen met nieuwe laarzen en Frans met een e-reader (de boeken raken namelijk uitgelezen…).

Vandaag ook de Gorch Fock bezocht, een oude bark van de Duitsers, die in 1945 moedwillig tot zinken is gebracht, later door de Russen is gelicht en sinds 1993 weer in Duits bezit is en langzaam maar zeker weer wordt opgeknapt. Een monnikenwerk!

Trouwens veel in deze stad is opgeknapt maar er is ook nog heel veel te doen. Als je bijvoorbeeld de St. Nicolaskerk bekijkt dan zijn er heel mooie delen bij, o.a. het middenschip met heel rijke schilderingen en een heel bijzonder orgel (dat we eigenlijk niet mooi vonden) maar ook zijn er grote delen nog een enorme bende en het lijkt onbegonnen werk. Lekkende daken, losliggende stenen en zerken bijvoorbeeld. Toch zit er dan iemand in een hoekje met kleine gereedschappen onderzoek of restauratiewerk aan een muur te doen. Wat een doorzetters, deze mensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s