Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Via Uto en de buitenscheren naar het vasteland van Finland

11, 12 en 13 augustus:

We varen 11 augustus eerst met nul wind van Sottunga naar Uto, het meest zuidelijke bewoonde eilandje van Finland. Er is een vuurtoren, een paar huizen, een marinebasis met kanonnen, 1 winkel en een steiger, waar we met 8 boten de zaak vol hebben. En een sauna waar mensen naakt uitkomen en het ijskoude water inspringen op 30 meter van onze boot. Mooi en verlaten eilandje,  in de avond helemaal doodstil.

Op 12 augustus een mooie zeildag van 57 mijl met matig westenwindje van achteren door de ruime scheren naar Hanko, op het vasteland. We komen er in de avond pas aan. Hamburgers gegeten in één van  de plaatselijke kroegen in een oud pakhuiscomplex aan de haven.

13 augustus: in de ochtend boodschappen gedaan en om half twee vertrokken door de mooie scheren langs het vasteland. Eerst wind recht tegen (12 knopen), later voeren we halve wind de scheren in tot diep landinwaarts naar Tammisaare, een lieflijk oud dorpje dat tussen de rietkragen ligt. Mooie oude huizen van hout en een gezellige haven met alleen maar Finnen. We hebben hier de inspiratie gekregen om de rubberboot en het motortje weer eens uit te proberen; beiden werken perfect.

Finland is tot nu toe wat eenvoudiger dan Zweden, de huizen zijn minder fraai en vaak verstopt tussen de bossage op de rotsen. De winkels zijn ook eenvoudiger, de mensen zijn wel net zo vriendelijk en spreken allemaal goed engels, ook in de kleinde uithoeken waar wij nu zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s