Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Kalmar: de historie van Zweden en Denemarken in een notendop

29 juli: We blijven tot morgen (maandag)  in Kalmar omdat Lennard, Martijn en Tom morgen met het vliegtuig en de trein hierheen komen, We liggen naast het station, lopen zo de oude vestingstad in maar toch liggen we rustig en gezellig in een prima (relaxed) georganiseerde jachthaven.

Gisteren de boot weer eens schoongemaakt van binnen en van buiten en de was gedaan. Om onszelf te belonen uit eten geweest in de Hamn Kroen, heerlijke schaaldieren en geroosterde heilbot met risotto.

Vandaag Kalmar Slott bezocht. Een soort Muiderslot (ook uit de 13e eeuw) maar dan in de 16e eeuw omgebouwd tot een paleis. Historisch belangrijk in de strijd tussen Denen en Zweden, want alles ten zuiden van Kalmar was Deens. Maar ook een teken van harmonie: in 1397 sloot Koningin Margaretha (nota bene een Noorse!) de Kalmar Unie, die tot 1523 Zweden, Denemarken en Noorwegen verenigde in 1 sterke natie tegen Duitsland (ook toen al de bedreiging).

Maar na 1523 gingen de Denen en de Zweden weer opnieuw met elkaar op de vuist. In 1667 versloegen de Denen vlakbij Kalmar de Zweden met hulp van de Nederlanders, aangevoerd door Tromp. Het grootste oorlogsschip dat de Zweden net hadden gebouwd, de Kronan, verging in deze strijd, niet eens door een vijand maar door een navigatiefout en slecht zeemanschap. In het museum van Kalmar is veel te zien hierover incl. schitterende uit het schip opgedoken kanonnen, navigatiehulpmiddelen, munten en zelfs twee violen, een trompet en vrijwel intacte kledingstukken en schoenen. Alles is heel goed geconserveerd door de bijzondere omstandigheden ter plekke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s