Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Doyleguides: businessmodel van de uitgever nieuwe stijl; de “agregator”

index.8index.7Doyleguides site lobby.

Chris Doyle heeft van zijn hobby een prachtig businessmodel gemaakt!

Hij vaart met zijn catamaran jaar in jaar uit de Carieb rond en bekijkt en spreekt alle lokale haventjes, mooring eigenaren en beach bars en winkeltjes. Hij publiceert 4 gidsen (voor de 4 verschillende Caribische zeilgebieden: Leeward Islands, Windward Islands, Trinidad-Tobago en The Virgin Islands), die je online en in alle watersportwinkels in de Carieb kunt kopen.

Hij is dus zijn eigen uitgever (vergelijk met het boek “Business Model Generation” waaraan The Bridge ook nog heeft bijgedragen)

De gidsen zijn echt heel goed en op een entertaining manier geschreven, inclusief tips over veilig navigeren, goede ankerplaatsen, wel of niet te vertrouwen boatboys. Maar ook over waar je lekker eten, goede bakkertjes en mooie strandjes vindt.

Maar: Het businessmodel is meer dan dat van de uitgever. Hij plaatst advertenties van allerlei kleine ondernemertjes (dezelfde boatboys, vissers, beach-bars die in het boek een goede recensie krijgen natuurlijk) en van watersportketens in de Carieb. Hij is dus geliefd bij de meeste mensen die jou helpen en ze kennen hem allemaal. Handig gedaan!

Tegelijk zorgt hij voor up to date informatie in zijn gidsen door user generated content. In de gids staan namelijk ook beschrijvingen en recensies van andere zeilers, die recenter ergens geweest zijn dan Doyle zelf. Veel mensen doen dat van harte omdat ze het gevoel hebben bij te dragen aan informatie die belangrijk en nuttig is voor medezeilers. Community management!

Tenslotte heeft hij ook een mooie website, waar allerlei updates van zijn gidsen te vinden zijn, ook weer met user generated content. Als je de gids zelf niet hebt, heb je er weinig aan want de updates verwijzen steeds naar pagina’s in zijn gidsen. Zo koop je de gids dus wel….

Een mooi voorbeeld dus van wat Disney het “agregator business model” noemt. Een van de toekomstscenarios die Disney in 2009 schetste voor de mediawereld. Een uitgever wordt daarin niet de eigenaar en verspreider van zijn eigen content, maar een community-content manager. Je bent de plek waar een high-interest community samenkomt, offline en online. De content komt deels van jezelf, maar ook voor een groot deel van anderen in de community. Jij treedt op als filter en distributeur van informatie en je wordt daarin beschouwd als trusted party door je community.

Je verdienmodel bestaat uit een mix van gebruikersfees (lees: de prijs van de gidsen in dit geval) en targeted advertising. Omdat je heel gericht en intensief een high interest doelgroep bereikt, die misschien wel wereldwijd verspreid zit, biedt je een podium aan adverteerders die anders deze doelgroep niet goed kunnen bereiken. Precies wat Doyle doet dus.

Grappig om te zien dat Doyleguides dit al meer dan 15 jaar doet en Disney het in 2009 nog als scenario zag….

2 Reacties

  1. Mooie analyse en goed verhaal Frans!

    29 juni 2014 om 22:06

  2. Michel Greeve

    Leuk !

    29 juni 2014 om 12:15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s