Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Naar Bermuda met de ARC Europe

03 mei: startdag. we varen met 15 knopen O de lijn over samen met 30 andere boten. Zonnig en warm. Na Jost van Dyke oploeven tot halve wind en we varen met alle boten in elkaars zicht de avond in. Een flinke squall met niet teveel wind en daarna weer helder. We eten heerlijke mie met kruiden en kip. dankzij Marleen!
04 mei: eerste dagafstand 188,5 mijl. niet slecht, mede dankzij de spi die er in de ochtend opging. Nog steeds oostenwind en warm.. Om 18:00 valt de wind weg en we starten de motor. Pasta met verse saus als diner. We raken de laatste ARC- boten uit zicht. Op de AIS zien we er nog 3.
05 mei: Om middernacht gaat de motor weer uit en zeilen we de nacht door met 10-11 knopen van achteren en de melkweg boven ons. Orion is verdwenen! jammer. Overdag weer 3 uur motoren en daarna draait de wind naar zuidwest en wordt 16-18 knopen. Spi erop en scheuren! Er komt een front over dat deze wind brengt en later ook regen. Eten biefstuk met aardappelen en boontjes , hollandser kan het niet met dit weer!
06 mei: in de nacht veel regen  en de wind draait weer NO dus hoog aan de wind varen. Genua 1 inrollen voor een stuk en 1 rif en flink stampen. Overdag klaart het langzaam op en wordt het duidelijk koeler. We zijn de tropen uit (boven de kreeftskeerkring gekomen). In de avond prachtige zonsondergang en we eten weer onze heerlijke mie met kip, die nog bijna bevroren was in de ochtend ondanks dat de ijskast voorin al meer dan een dag uit was.
07 mei: mooi zeilen weer met de spi erop overdag want de wind is weer ZW geworden door een nieuw front in aantocht. In de middag draait de wind weer en valt weg  en dus gaan we weer motoren. Later NNO wind en we varen weer hoog aan de wind en halen Bermuda niet. Goed dat we meer oost hebben aangehouden om hierop te anticiperen. In de nacht is het erg bonkig zeilen met 15-22 knopen wind en korte steile golven. We varen op de stagfok en 1 rif en moeten bijna afremmen. Met 7-7,5 knopen klap je gewoon te hard op de golven. Dus af en toe maar wat hoger sturen dan optimaal. We eten hachee en rijst; makkelijk en erg lekker van onze slager uit Twente.
08 mei: de hele dag nog steeds NO wind en we varen nu weer met de genua want wind en golven zijn afgenomen; nog steeds 10 graden te laag voor Bermuda maar dat zal goed komen in de nacht. We eten weer de mie met kip zoals dag 1 en dat is heerlijk.
09 mei: afgelopen nacht draaide de wind weer naar ZW maar we moesten toch een aantal uren op de motor varen voordat de sterkte voldoende was om te zeilen. Vanaf 06 uur zeilden we weer en de wind nam steeds verder toe tot ca 15 knopen bij de finish om 11:13 local time (10:13 BVI time). We hebben er dus 5 dagen en 22 uur en 13 minuten over gedaan om 895 mijl door het water af te leggen. Goed gemiddelde met zo weinig wind.
We lopen 3 uurs wachten in de nacht en 4 uur overdag waardoor het schema elke dag wisselt. Favoriet is natuurijk de late nachtwacht met de zonsopgang om ca 05:30 en een uur ervoor al schemer.
In Bermuda inklaren gaat snel en we liggen in de town dock. Maf dorp is het hier: mannen maar ook vrouwen met bermudas aan en kniekousen erboven zijn nog steeds de nationale gewone kledij!P1050149P1050145

2 Reacties

  1. Mariette

    Gefeliciteerd met weer een succesvolle oversteek. geniet!!

    11 mei 2014 om 11:21

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s