Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Het businessmodel van de ARC (deel 2)

FEE FOR TRAFFIC:

We zijn nu even 3 weken in Nederland. De boot ligt in Oeiras, vlak buiten Lissabon. We lagen daar al een goede week te genieten van zee,strand en zwembad en gingen vandaar met trein en bus naar Lissabon, Cascais en Sintra.

Waarom hebben we voor deze haven gekozen:

– omdat het veilig is om je boot er achter te laten, denken we (24 uur bewaking)

– omdat het een heerlijke en goed verzorgde haven is, met gratis verse broodjes en entree naar het naastgelegen zeewaterzwembad met ligstoelen….

– omdat het handig is (vlakbij Lissabon, snel en eenvoudig naar en van het vliegveld)

– omdat het ook nog eens goedkoop is voor ons, dankzij de ARC!

De ARC organisatie regelt voor haar deelnemers kortingen bij verschillende jachthavens onderweg van NW-Europa naar de Canarische eilanden. Zo krijgen we in Oeiras 50% korting op hun normale tarief en liggen we hier voor 22 euro per nacht.

In de iets meer dan 3 weken die de boot hier zal liggen “besparen” we zo een paar honderd euro t.o.v. andere havens of wanneer we niet ARC-deelnemer waren. Voor je gevoel verdien je zo een stuk van je ARC-inschrijfgeld direct terug….en hebben we nog 1 van de mooiste haven van Lissabon en omstreken ook voor de dagen dat we er wel zijn!

De marina verdient ook want ze krijgt meer bezoekers die veelal langer blijven. Er liggen nog zeker 4 andere schepen met ARC vlag in de haven die waarvan de eigenaren ook even terug zijn gegaan. Endat is goed voor een business waar bezettingsgraad een sleutelfactor is!

De ARC organisatie zelf verdient er ook wat mee; ze krijgen voor elke boot met ARC-vlag een (onbekend…) percentage van het liggeld(dit lijkt op het Ryanair business model: we bring you traffic, you reward us…)

Zo is er in dit geval dus sprake van een win-win-win model, waarin wij als klanten natuurlijk gewoon alle wins van de anderen betalen. Maar laten we dat maar even vergeten….

Eén reactie

  1. Clemens van Erp

    Hallo Frans en Marleen, wat een verhaal. Kreeg vandaag via Linkedin een link naar deze website. Heb vanaf dat moment jullie hele verhaal tot nu gelezen (en dus in de baas zijn tijd, niet gewerkt). Machtig mooi. Veel succes plezier verder en behouden vaart.

    26 augustus 2013 om 11:36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s