Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Lorient: van de Franse oriënthandel tot onderzeeboothaven tot centrum van de Franse oceaanzeilerij

overbuurman Banque Populaire

overbuurman Banque Populaire

7 juli: Druk op het water, want het is zondag en mooi weer en mooie wind. We zeilen met 10-13 knopen tussen halve wind en aan de wind naar Lorient. Geen “Houle” (oceaandeining) maar net zulk vlak water als in Loosdrecht dankzij de hoger wal. We leggen aan in Port Kernevel, een mega-jachthaven buiten Lorient.

8 juli: We kunnen aan de overkant,  in  de Base des Sousmarins, terecht, waar de grote Franse teams zoals Groupama, Banque Populaire en Gitana hun basis hebben. Ook de Pen Duicks van Tabarly liggen hier allemaal, nu alleen de originele en de “2” waarmee hij Chichester versloeg in de solo-transat, tot grote woede van de Engelsen. We bekijken het museum/attractiepark met Tabarly verhalen en boten, de onderzeebootbasis en een oude onderzeeër waar je in kunt. En intussen liggen de mega trimarans gewoon voor en achter ons in de haven.

De grimmige onderzeebootbasis die de Duitsers in de oorlog hebben gebouwd is nog prominent aanwezig, maar het wordt duidelijk een eigentijds sportief en recreatief centrum. De Fransen hebben er ter ere van Tabarly ca 40 miljoen euro in geïnvesteerd!

Franse zeezeilers zoals Cammas maar ook Tabarly (senior en nu ook een neef van hem) hebben hier duidelijk meer een sterrenstatus dan bij ons…. Het schijnt dat er bij grote evenementen wel tienduizenden toeschouwers hier heenkomen.

LET OP: Zoek het mannetje op de laatste foto van de boeg van de trimaran Banqe Populaire en je begrijpt pas hoe groot die boot is!

Banque Populaire, onze overbuurman in Lorient Port Glorieux

Groupama Trimaran

Pen Duick originalAurora in Port Glorieux de LorientGroupama "mini tri"P1040181

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s