Atlantisch zeilavontuur in lokale recepten

Avonturen langs de Duitse Oostzeekust…

10 september: we vertrokken om 9 uur uit Kühlungsborn nadat we bedacht hadden dat we vandaag in 1 keer naar de Kieler Bucht willen varen. Het is nu mooi weer met een zuidenwind, dus scheuren maar. Morgen wordt het slecht weer en draait de wind naar west.

Het eerste deel van 30 mijl naar Fehmarn gaat geweldig.  Vaak boven de 8 knopen en lekker in shirt en korte broek (en zwemvest) genieten.

Bij de Fehmarnsund brug was het even spannend: zou de Aurora een mast hebben die lager is dan 22 meter? Volgens de berekeningen vanuit de meetbrief en wat schattingen (zoals over de lengte van de marifoonantenne) kwamen we uit op 20,5 tot 21 meter. Het bleek te kloppen want we hadden nog wel wat speling hoewel je van onderaf slecht kunt inschatte hoeveel… Wel even op de motor en zonder zeilen gedaan natuurlijk.

Daarna probeerden we het schietgebied Howachter Bucht te trotseren (met de bekende en vreemde namen “Putlos” en “Todendorf” als schietplatforms). Maar dat ging niet door! We werden per marifoon gesommeerd om af te vallen en 3,5 mijl naar het noorden te varen alvorens 10 mijl pal west te varen en daarna pal zuidwest naar Kiel koers te zetten. Dat probeerden we nu juist te voorkomen omdat onze oorspronkelijke koers mooi bezeild zou zijn en de wind alleen maar verder tegen zou draaien. Maar gelukkig draaide de wind geheel tegen elke voorspelling lekker naar het noordwesten en konden we Kiel toch mooi aanzeilen, over BB ipv over SB!

Om 18:30 aangelegd na 60 mijl zeilen en 5 mijl motoren. Lekker gegeten op het terras van Laboe Baltic Yachtcentre met uitzicht op de boot, de Fjord en de ondergaande zon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s